YDS, e-YDS veya YÖKDİL için iyi hazırlanmak gerekir.
Soru 1: İlk defa sınava hazırlanan ama yüzyüze kurs, uzaktan öğretim ve bireysel çalışma arasında karar veremeyen bir öğrenci ne yapmalı?
Soru 2: Aynı şekilde bir dönem kursa giden bir aday bir sonraki dönem notunu arttırmak veya ilk dönemde ulaşamadı ise hedefine ulaşmak için çalışma yöntemi olarak kurs, uzaktan öğretim ve bireysel çalışma arasında karar verirken neleri dikkate almalı?
Türkiye’de ÖSYM tarafından yapılan İngilizce sınavlara, ister YDS ister YÖKDİL, isterse YKS-DİL/ YDT olsun, nasıl çalışılmalı sorusuna cevap arayan bir adayın önce kendi gerçeklerini doğru analiz etmesi gerekir. Başkalarının deneyimlerine kulak vermek önemli olsa da bunun bireysel bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Bireysel çalışma, kurs ve uzaktan öğretimi biri diğerinden daha iyi daha kötü diye kıyaslamak yanlış olur bence. Adayın mevcut gerçeklerine daha uyumlu olanı tercih etmesi ve ona göre çalışması daha doğru bir yaklaşım olur.
Adayın çalışma planını belirlerken şu dört ana ölçüte göre nesnel değerlendirme yaparak karar vermesi daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. 1. Zaman, 2. ulaşım, 3.bütçe, 4.verimli öğrenme şekli. Bu dört kıstas esas alınırken nelere bakmak gerekir Şimdi bunlara tek tek değinelim.
1 a. Zaman ve yüzyüze kurs.
Tüm sınavlarda olduğu gibi, ve hatta İngilizce temeliniz yok ya da çok az ise diğer sınavlara gerekenden de fazla düzenli çalışma zamanı gereklidir YDS / E-YDS / YÖKDİL / YKS-DİL gibi dil sınavlarına iyi hazırlanmada. Adayın yüzyüze kursta derslere düzenli olarak gidecek vakit olması kurs tercihi için tek ölçüt değildir. En az iki gün daha ayırıp ödev günü veya tekrar günü ayırmak gerekir. Yoksa kursa gitmek doğru tercih olmaz. Adayın birinci önceliği dil sınavı ise kurs imkânlarının çoğundan istifade etmeye yeterli vakit ayırmalıdır. Angora Dilde kursa özel kaynaklar ile başka derslere misafir olmak, okuma, çeviri, konu anlatım, deneme ve çıkmış soru analizi ek derslerine katılmak veya www.angoradil.com çalışma odası üzerinden anlatım, soru çözüm, offline/online kamp ve çıkmış soru analizlerini izlemek için zaman ayırmak gerekir. Kursa gidip derslere düzenli katılım sağlaması, ek derslere, gerektiğinde kendi seviyesine uygun başka derslere eksiklikleri gidermek için katılması ve ek olarak uzaktan öğretim videolarını izlemesi adayların alacağı verimi muhakkak arttıracaktır. Ödevleri düzenli yapmak, okumaya, çeviriye, soru çözümüne özen gösterecek vakit bulmak kurs ile yürütülen bu yoğun programda çok daha iyi netice getirecektir.
Kelime ve dilbilgisi altyapısı daha iyi olan, hazırlık sınıfında eğitim almış veya en az B2 seviyede genel İngilizce dersleri almış olan adaylarda da ne kadar çok ek çalışma o kadar iyi sonuç demektir.Bu da zaman ister.
Bazı adaylar için sadece sınavı tanımak ve evde düzenli ders çalışma imkanı olmadığı için düzenli ders takibi ile süreci yürütmek de yeterli olmaktadır. Sadece derse gidip gelmek, konuları ve kelimeleri bir öğretmen gözetiminde hatırlamak ve bol soru çözmek bile orta ve üst seviyedeki çoğu öğrenci için yeterli olabilmektedir. Haftada birkaç gün sınava zaman ayırmak için yüzyüze kurs bir ortam ve imkân sunmaktadır. Düzenli katılım için teşvik edici rol oynamaktadır. “Eğer kurs olmasa evde ben bu zamanı İngilizce sınavlara ayırmazdım” diyenler için fiziksel kurs teşvik edici olmaktadır.
1 b.Zaman ve uzaktan öğretim. Eğer nöbet, fazla mesai, esnek çalışma saatleri, il dışı görevler, ailevi nedenler gibi yüzyüze derslere düzenli zaman bulamayacak ve katılamayacak olan adaylar uzaktan öğretimi tercih etmelidirler. Yüzyüze katılamayacağımız derslerin telafisini tek başımıza yapmak yerine uzaktan öğretim ile katılabilirsek canlı katılamazsak zaten kayıt altına alınan dersleri kayıttan ders izlemek daha verimli olacaktır. Canlı katıldıklarımızı da tekrar tekrar izleme hakkı sunulmaktadır. Yine düzenli çalışmak ve online dersleri düzenli takip etmek şartıyla uzaktan eğitim verim sağlayacaktır. Zorlaşan sınavlar karşısında kurs imkânlarından ve birçok aday için daha motive edici olan yüzyüze derslerden istifade etmeye vakti olmayanlar uzaktan öğretim ile disiplinli ve verimli bir çalışma yapabilirler.
1 c. Zaman ve bireysel çalışma. Daha önce KPSS, kurum sınavları vb gibi ciddi hazırlık gerektiren bir sınava bireysel olarak çalışabilen bir aday, aynı çalışma azmini kendisinde görebiliyorsa ve yeterli vakti varsa bireysel olarak da YDS / E-YDS / YÖKDİL / YKS-DİL çalışabilir. Altyapısı olmayan veya temel seviyedeki adaylarda tek başına verimli bir sonuç almak gerçekten bir yıl (veya bir buçuk, bazen verimli çalışmaya bağlı olarak daha uzun bir süre) alabilir. Orta ve üst düzeyde olanlar doğru bir yöntemle verimli çalışarak makul bir sürede hedeflerine ulaşabilirler. İngilizce öğrenmek adına kıymetli olan ama sınavlarda hiç çıkmayan birçok yapı, kelime ve soru türü ile zaman kaybetme riskine karşı iyi bir rehberlik ile bireysel çalışmak daha iyi olacaktır. @angoradil sosyal medya ve angora Dil gibi youtube kanalları ile ve açıklamalı çözümlü yardımcı kaynaklar ile de bireysel çalışma yapılabilir.
2. Ulaşım Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde, ulaşım çok önemli bir etkendir ve bir diğer ölçüt olmalıdır. Kursa ulaşımınız gidiş geliş 1,5-2 saati aşmıyorsa kurs makul tercih olabilir. Yolda da İngilizce okumak veya dinlemek aslında öğrenmeyi pekiştiren unsurlardır. Düzenli bir çalışma ortamına ve planına yüzyüze dahil olmayı tercih eden ve bunu daha motive edici bulanlar için fiziksel kurs daha verimli bir çalışma anlamına gelmektedir. Ayrıca daha önce 5-6 ay gibi uzun süre tek başına çalışma disiplini veya alışkanlığı olmayanlar için evde bu kadar uzun bir süre sabit günler ve saatlerde ders çalışmak mümkün olmayabilir veya tekdüze, sıkıcı ve verimsiz olabilir. Bu durumda olup ulaşım sorun olsa bile kurs tercihi yapan hatta şehirler arası geliş gidiş yapan kursiyerler bulunmaktadır.
Diğer yandan, merkeze uzak ilçelerde yaşayanlar, evde bulunmak zorunda kalanlar, çocuğu, hastası veya özel durumları nedeniyle kursa rahat erişimi olmayanlar için bireysel olarak hazırlanma veya uzaktan öğretim ile çalışma iyi olabilir. Özellikle büyükşehirlerde, gidiş geliş iki saat üst sınırını aşıyorsa ve ulaşım çok yorucu ise bu süreyi uzaktan öğretim veya bireysel çalışma ile verimli değerlendirmek daha doğru olacaktır. İnternet altyapı sorunu yoksa, bilgisayar kullanımı ile ilgili bilgi veya pratik eksikliği yoksa ulaşım sıkıntısı ile uğraşmak yerine bu kişiler için uzaktan öğretim YDS / E-YDS / YÖKDİL / YKS-DİL için makul görünmektedir.
3. Bütçe
Ekonomik açıdan gerçekçi bir planlamanın önemi günümüzde açıktır. Hayatta tek ihtiyacımız İngilizce olmadığı için, YDS, YÖKDİL gibi sınavların önceliği doğru belirlenmelidir. Uzun vadeli planlarımızda geçerli ve yeterli bir dil puanı almanın faydası daha yüksek olacaksa kaynakları gerekirse birazcık zorlayarak dil yatırımı yapılmalı ve planlarımız önündeki dil puanı engeli kaldırılmalıdır. Kurslar gerek fiziksel ortam sağladıkları gerekse öğretim, idari işler ve destek hizmetleri için personel istihdam ettikleri için uzaktan öğretime kıyasla daha pahalı olacaktır. Sundukları hizmet çok daha fazla olacağı için fiyat fayda analizinde aslında kursların artısı daha fazla görünmektedir. Ancak bizim mevcut bütçemiz kurs ücretinin yanı sıra yol parası, yol harçlığı, mevsimine göre giyim ve yeme içme gibi ek masrafları da hesaba kattığımızda kurs için uygun değilse nerdeyse kursun yarı fiyatına veya bazen daha uygun olan uzaktan öğretim veya bireysel çalışma tercih edilmelidir. Kendi bütçe gerçeklerimize uygun ama hedefe götürecek ciddi programlar da iyi sonuç verecektir.
4. Verimli Öğrenme.
Bizim için en az bütçe kadar dikkate alınması gereken bir kıstastır. Eğer en verimli nasıl öğrendiğimizi bilmiyor isek yanlış yöntemle geçen zaman ve ucuz da olsa harcanan kaynaklar boşa gitmiş olacaktır. Daha önce uzun süre tek başına KPSS, kurum sınavı, akademik çalışma vb ile bireysel çalışma “başarı hikayesi" olanların bireysel çalışmaları veya uzaktan öğretim desteği ile çalışmaları da verimli sonuç getirebilir. İnternet, bilgisayar, bağlantı vb altyapı sorunu yoksa, bilgisayar kullanımı ile ilgili bilgi veya pratik eksikliği yoksa uzaktan öğretim tercih edilebilir. Kimileri ekran üzerinden verimli çalışma yapabilirken kimileri ekrandan uzakta birebir anlatımı tercih etmektedir. Burada çok önemli bir diğer unsur olan birim zamanda alınan verim kriteri olduğu unutulmamalıdır. Eğer daha önce uzun süre düzenli olarak herhangi bir sınav için çalışma yapmadıysak veya eş dost akraba çevremiz nedeniyle uzaktan öğretim programımız “sonra izlersin” denilerek, dostlarla buluşma, görüşme, misafirlik, davet vb ile sık sık bölündü ise veya bölünme ihtimali varsa evde çalışmak iyi bir tercih olmayabilir. Ev ortamında dikkat dağıtan kişi, durum veya çevresel etkenler varsa veya sosyal medya, haber, spor, dizi takibi nedeniyle amaç dışı etkenler çalışma düzenimizi bozuyor ise uzaktan eğitim verimsiz geçebilir. Bizi zorunlu olarak çalışma ve dinleme ortamında tutan kurslar o zaman tercih edilebilir. Ayrıca bize doğrudan sınıf ortamında ders anlatıldığında mı bir derste çok şey aklımızda kalıyor yoksa bireysel olarak mı yoksa uzaktan öğretim ortamında mı daha çok verim alıyoruz onu tahlil etmek gerekir. Akılda kalıcılık, ödev takibi, soru sorabilme, öğrenme motivasyonu gibi kıstasları göz önüne alarak kendimize uygun tercihte bulunmalıyız. Sınıf ortamında altyapısı bize yakın kişilerden oluşan homojen bir sınıf ortamında kendimizi diğer adaylarla kıyaslayarak, bilgi paylaşarak, onların soruları vasıtasıyla da öğrenerek ilerlemek mümkündür ve bu kimi adayları daha fazla motive etmektedir. Kimi adaylar ise yoğun ve yorucu bir iş gününün ardından rahat bir ev, kütüphane ya da yurt ortamında ders dinlemeyi tercih edebilir. Burada en önemli kıstas kendimizi doğru tanımak ve uzun vadeli verimli bir çalışma için zaman ayırmak ve kendi altyapı, hedef, ihtiyaç ve öğrenme gerçeklerimize uyan bir yöntemi seçmektir.
Umarım bu değerlendirmeler dil sınavları yolculuğunuzda size yol gösterici olur. Herkese iyi çalışmalar ve emekleri ile doğru orantılı başarılar dilerim…
İsmail Turasan
Angora Dil Eğitim Merkezi Kurucu Müdürü