ONLINE DERSLER

e-TEP (Electronic Test of English Proficiency)

  • YDS / E-YDS
  • 27.07.2023
  • 2189 Kez Okundu
e-TEP (Electronic Test of English Proficiency)

E-TEP hakkında merak edilenleri İsmail Turasan cevaplıyor…

E-TEP hakkında merak edilenleri İsmail Turasan cevaplıyor…

E-TEP Nedir?

E-TEP (Electronic Test of English Proficiency) ÖSYM tarafından yapılan ve adayların İngilizce’deki dört temel beceri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerindeki yetkinliklerini ölçmek için geliştirilen bir sınavdır.

E-TEP ilk pilot uygulaması 22-23 Temmuz 2023 tarihlerinde yapıldı. Ben de ilk sınava katıldım. İlk izlenim olarak şunu diyebilirim: Sınav genel olarak güzel ve dil yetkinliğini ölçen bir içeriğe sahip. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Soru içerikleri, cevap süresi, ekranda soruların gelme sırası ve ekran tasarımı, sınav bölümleri arası geçişlerde adayların yönlendirilmesi gibi konularda geliştirilmesi gereken bazı hususları geribildirim olarak yazdım sınavdan çıkınca. Sınavdaki küçük aksaklıklar giderilirse, ülkemiz çok daha iyi ve güvenilir bir yetkinlik sınavına sahip olur..

E-TEP Sınavının Süresi Ne Kadar?

Toplam sınav salonunda geçecek azami süre 240 dakikadır.

Okuma bölümü 30 soru 75 dakikadır.

Dinleme bölümü 35 soru 30 dakika.

15 dakika ara.

Yazma bölümü ilk kısım 15 dakika ikinci kısım 15 dakika ve üçüncü kısım 40 dakikadır.

Konuşma bölümünde her biri 15 saniye cevap süresine sahip dört soru ve izlenen videoya iki dakikalık cevap vermeyi gerektiren bir soru ile 10-15 dk sürmektedir.

E-TEP Sınavının Geçerliği Olacak mı?

Sınavı ÖSYM düzenlediği için YÖKDİL ve YDS/ e-YDS denkliği olacaktır.

E-TEP Sınavının Uluslararası Geçerliği Olacak mı?

E-TEP'in IELTS, TOEFL veya PTE gibi geçerliği olması kısa vadede mümkün değildir ancak gelecekte sınavın her aşamasının sınav uygulanan tüm merkezlerde şeffaf ve güvenlik zafiyeti olmadan ve nesnel ölçütlere göre yapılması ve değerlendirilmesi durumunda mümkün olabilir.

Kısa vadede e-TEP sadece Türkiye ile sınırlı kalacaktır. Yurt dışı görevlere ve yabancı dilde gerçekten yetkinlik isteyen görevlere personel ve öğrenci seçimlerinde etkin rol oynaması öngörülmektedir. YDS veya e-YDS sadece kelime, dilbilgisi, okuma ve çeviri becerilerini ölçtüğü için gerçekten yetkin kişilerin seçilmesi konusunda olumlu katkılar sunacaktır e-TEP sınavı.

 

Bundan Sonra Ne Olacak?

E-TEP için ilk deneme uygulaması pilot sınav yapıldı ve üç sayfalık geribildirim ile katkı sunmaya gayret ettim. Dört beceriye dayanan bu sınav henüz test aşamasında ve düzeltilmesi gereken bazı hususlar var. Kısa sürede umarım bunlar tamamlanır.  Sınav tam olarak hazır olduğunda sınavı herkes için erişilebilir kılmak için sınav merkezleri ve sınav uygulanma sıklığı ile ilgili yatırımlar yapılacaktır. İlk etapta büyük üniversitelerde daha sonra tüm illerde test merkezleri kurulabilir ve bu merkezlerde ayda bir ya da iki kez bu sınav düzenlenebilir.

Sınavın yapay zeka uygulamaları ve standart eğitim almış bir kadro ile değerlendirileceğini düşünüyorum. Sınav kılavuzu ve değerlendirme kıstasları açıkça duyurulursa sınavın güvenilir, nesnel ölçütlere göre yapılacağını ve doğru, hızlı ve güvenilir sonuçlar açıklanacağını düşünüyorum.

YDS ve YÖKDİL kaldırılacak mı?

YDS ve YÖKDİL bence olduğu gibi devam edecektir. Yeni bir sınavın mevcut sınavların yerini alabilmesi için erişilebilir, güvenilir ve kanun veya yönetmeliklerde kabul edilmiş olması gerekir.

YÖKDİL amacı ve kapsamı gereği daha farklı kulvarda olduğu için yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük için birçok bölümde kabul görmeye devam edecektir.

YDS/e-YDS, kamu ve TSK personelini yurtdışı temsil görevlerine, öğrenci ve akademisyenleri uluslararası programlara ve çalışmalara seçerken kullanılan bir ölçüttür. Ancak konuşma, dinleme ve yazma becerilerini test etmediği için yetersiz kalmaktadır. E-TEP işte bu noktada ihtiyaca cevap verecek olan sınav olacaktır. Dilde yetkinliği IELTS ve TOEFL gibi yabancı menşeili sınavlarla belirlemek yerine Türkiye’de yapılan yerli bir sınavla belirlemek tercih edilecektir. E-TEP yurtdışına görevlendirme yaparken, öğrenci ve akademisyen seçimleri yapılırken belirleyici olacaktır.

Sınav ücreti ne kadar olabilir?

Net bir açıklama yapılmadı henüz. Temmuz 2023 için IELTS ücreti 3400 TL, TOEFL ise 157 dolardır.(4250TL)

E-TEP muhtemelen ilk yılda katılımı sağlamak ve veri toplamak için 1000 TL ilerleyen süreçte ise 1500-2000 TL bandında olacaktır.

Anonim

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim