ONLINE DERSLER

Kariyer Planlaması Üzerine

  • Kişisel Gelişim
  • 14.05.2020
  • 985 Kez Okundu
Kariyer Planlaması Üzerine

Kendi hayallerinizi gerçekleştirmek için çabalamazsanız, sonra bir başkasının hayalleri için çabalamak zorunda kalırsınız.

Üniversite öğrencisisin ya da yeni mezun oldun… Aklından geleceğe dair türlü sorular geçiyor: “Nasıl bir gelecek beni bekliyor?”, “İstediğim işe girebilecek miyim?”, “Kendimi nasıl geliştireceğim?” ya da “Nasıl bir yol haritası çizmeliyim?” Bu sorular öyle kıymetli ki, eğer cevapların doğruysa tüm hayatın boyunca mutlu olacağın güzel bir iş hayatın olacak demektir.

Ne yazık ki Türkiye de yaşam mücadelesi öyle zor ve sert ki kariyer planımıza sadece bir işim olsun aylık gelirim düzenli olsun bana yeter gözü ile bakıyoruz. Sonra düzenli gelirimiz olan bir işimiz oluyor ama günün 8-10 saatini gerçekten mutlu olmadığımız bir işi yaparken geçiriyoruz. İş yerinde ki mutsuzluk tatmin olamama duygusu aslında hayatımızın diğer alanlarına da yansıyor.

Peki yukarıda sorduğumuz soruların cevaplarını nasıl doğru olarak verebiliriz? Size aşağıda birkaç öneri sunuyorum. Belki bu önerileri bir çoğunuz önceden deneyimledi. Ya da bazılarınız şimdi deneyimleyecek. Kariyerini planlamadan önce ne istediğini bilmelisin. Eğer ne istediğinizi bilirseniz arkası gelecektir.

  • “Yüksek lisans mı yapsam, iş hayatına mı girsem?” diye düşünüyorsan kısa sürelide olsa iş hayatına gir. Bu okul döneminde yapılan stajda olabilir. Akademik tarafta ilerlemek istiyorsan ilk önce diğer tarafın nasıl olduğu hakkında kısada olsa bir fikrin olmalı. Bu senin çelişkide kalmanı engelleyecektir.
  • Özellikle ilerlemek istediğin alanda ve aklını çelme ihtimali olan, sana cazip görünen o alanda ne kadar kitap, dergi, blog buluyorsan oku. Bir işin sana göre olup olmadığını anlamanın nispeten kolay yollarından biri budur.
  • Bir işin iyi olup olmadığına sadece maaşa bakarak karar verme, bunun yan hakları var, kurum içi uygulamaları var. Uzun yıllar bu işi yapabilecek misin? O iş gerçekten seni yansıtıyor mu ? Bu sorulara muhakkak cevap bul. Aksi takdirde o iş senin için sadece ay sonunda banka hesabına yatan miktar olarak kalır. Bu ne demek peki, faturalarını ve borçlarını ödedikten sonra mutsuz olacağın koca bir ay seni bekliyor demektir.

 

  • Kendini başkalarıyla kıyaslama. Bu senin yolculuğun, başkasını mutlu eden bir iş, senin mutsuzluğun olabilir. Bu sebeple arkadaş sohbetlerinizde arkadaşlarınızın anlattıklarından çokta etkilenmemeye çalışın. Bazen anlatılanlarla gerçekler çok farklı olabiliyor.

 

  • Yabancı dilini geliştir. Yabancı dili sadece İngilizce olarak görme. Evet şuan en global olan dil İngilizce ama kariyer basamaklarını çıkman için yeterli değil. İngilizce dışında senin için eğlenceli olabilecek merak ettiğin bir ikinci dil öğrenmen gerek. Hiç ummadığın bir zamanda ikinci dil sana farklı fırsatlar sunabilir. Artık yabancı dil öğrenmek için kurslara gitmene gerek yok. Çok kolay öğrenebileceğin internet uygulamalar mevcut. Hem akılcı hem de kolay…

 

  • Sosyal ağınızı genişletmelisiniz. Çünkü, sosyal çevreniz ne kadar genişlerse, ne kadar farklı insan tanırsanız bunlar size farklı vizyon olarak geri dönecektir. Özellikle farklı meslek gruplarından kendinize sosyal bir ağ oluşturmanız sektörlere bakış açınızı değiştirecektir. (Linkedin v.s. kullanabilirsiniz)

Aslında bu noktaları daha uzatabiliriz. Ama size son zamanlarda kendimde eksikliğini hissettiğim bir konudan bahsetmek istiyorum. Muhakkak bir hobiniz olsun. Bu illa resim, müzik olmak zorunda değil çünkü hepimiz çok yetenekli insanlar değiliz. Fakat fotoğraf çekmek olabilir, sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışmak olabilir, spiritüel araştırmalar olabilir. Şuan aklıma gelmeyen ama sıralayabileceğimiz bir çok detay var. Bu hobi hayatınızın ilerleyen aşamasında sizin kariyer hedefinizin B planı olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim