ONLINE DERSLER

Scottish philosopher

  • # YÖKDİL SOSYAL
  • Okuma Süresi 3
scottish-philosopher

1) Scottish philosopher and historian David Hume emerged as an economist also with the publication of his Political Discourses.
2) The famous Adam Smith was a friend of his and may have been influenced by Hume: they had similar principles, and both were very good at illustrating and supporting these from history. 3) Although Hume did not formulate a complete system of economic theory, as did Smith in his Wealth of Nations, he introduced several of the new ideas around which the “classical economics” of the 18th century was built.
4) His economic philosophy can be understood from his main arguments: that wealth consists not of money but commodities; that the amount of money in circulation should be kept related to the number of goods in the market; and that poor nations impoverish the rest because they do not produce enough to be able to take much part in the trade.
5) Beyond this, he urged the society to welcome the shift from an agricultural to an industrial economy, without which civilization could not be achieved.

ÇEVİRİ:

1) İskoçyalı felsefeci ve tarihçi David Hume Siyasi Söylemler’ininin yayınlanmasıyla da bir ekonomist olarak ortaya çıktı.
2) Ünlü Adam Smith onun arkadaşlarından biriydi ve Hume’dan etkilenmiş olabilir; benzer ilkelerivardı, ve her ikisi de bunları tarihten örneklemekte ve desteklemekte çok iyiydiler.
3) Hume, Smith’in Ulusların Zenginliği adlı eserinde yaptığı gibi tam bir ekonomik teori sistemi formüle etmemesine rağmen, 18’inci yüzyıl ekonomisinin çevresinde kurulduğu fikirlerin birkaçını ortaya koydu.
4) Onun ekonomik felsefesi temel savlarından anlaşılabilir; zenginliğin paradan değil ticari mallardan oluştuğu, dolaşımdaki para miktarının pazardaki malların miktarıyla ilişkili tutulması gerektiği: ve fakir ulusların ticarete katılabilecek kadar çok üretmedikleri için geri kalanını fakirleştirdikleri.
5) Bunun ötesinde toplumu tarımsal ekonomiden endüstriyel ekonomiye geçiş sürecini hoş karşılamak konusunda teşvik etti, ki bunsuz medeniyet elde edilemezdi

Anasayfa
Üye Girişi Yap
Sepetim (0)
Kitaplar
Paragraflar
Blog
İletişim