1) In a study published in 2014 in JAMA Internal Medicine, Dr Hu and his colleagues found an association between a high-sugar diet and a greater risk of dying from heart disease.
2) Over the course of the 15-year study, people who got 17% to 21% of their calories from added sugar had a 38% higher risk of dying from cardiovascular disease compared with those who consumed 8% of their calories as added sugar.
3) "Basically, the higher the intake of added sugar, the higher the risk for heart disease," says Dr Hu.
4) How sugar actually affects heart health is not completely understood, but it appears to have several indirect connections.
5) For instance, high amounts of sugar overload the liver.
6) "Your liver metabolizes sugar the same way as alcohol, and converts dietary carbohydrates to fat," says Dr Hu.
7) Over time, this can lead to a greater accumulation of fat, which may turn into fatty liver disease, a contributor to diabetes, which raises your risk for heart disease.
8) Consuming too much added sugar can raise blood pressure and increase chronic inflammation, both of which are pathological pathways to heart disease.
9) Excess consumption of sugar, especially in sugary beverages, also contributes to weight gain by tricking your body into turning off its appetite-control system because liquid calories are not as satisfying as calories from solid foods.
10) This is why it is easier for people to add more calories to their regular diet when consuming sugary beverages.
11) "The effects of added sugar intake — higher blood pressure, inflammation, weight gain, diabetes, and fatty liver disease — are all linked to an increased risk for heart attack and stroke," says Dr Hu.
ÇEVİRİ:
1) 2014’te JAMA InternalMedicine’deyayınlanan bir çalışmada, Dr. Hu ve meslektaşları yüksek şekerli beslenme ve kalp hastalığından ölme riskinin daha yüksek olması arasında bir ilişki buldular.
2) 15 yıllık çalışma boyunca, kalorilerinin %17 ila %21’ini ilave şekerden alan kişiler, kalorilerinin %8’ini ilave şeker olarak tüketenlere kıyasla kardiyovasküler%38 daha yüksek hastalıktan ölme riskine sahipti.
3) “Temel olarak, alınan ilave şeker miktarı ne kadar artarsa, kalp hastalığı riski de o kadar artar” diyor Dr. Hu.
4) Aslında şekerin kalp sağlığını nasıl etkilediği tam olarak anlaşılamamıştır ancak birkaç dolaylı bağlantısı olduğu görülmektedir.
5) Örneğin, yüksek miktarda şeker karaciğere yüklenme yapar.
6) “Karaciğeriniz şekeri alkolle aynı şekilde metabolizeeder ve besinsel karbonhidratları yağa dönüştürür” diyor Dr. Hu.
7) Zamanla, bu daha büyük bir yağ birikimine yol açabilir, bu da diyabete katkıda bulunan karaciğer yağlanmasına dönüşebilir ve bu da kalp hastalığı riskini artırır.
8) Çok fazla ilave şeker tüketmek her ikisi de kalp hastalığının patolojik yolları olan kan basıncını yükseltebilir ve kronik iltihaplanmayı artırabilir.
9) Aşırı şeker tüketimi, özellikle şekerli içeceklerde, sıvı kaloriler katı kaloriler kadar tatmin edici olmadığı için, vücudu iştah kontrol sistemini kapatması için kandırarak kilo alımına da katkıda bulunur.
10) Bu nedenle, insanların şekerli içecekler tüketirken normal beslenme düzenlerine daha çok kalori eklemesi kolaylaşır.
11) “İlave şeker alımının etkileri – daha yüksek kan basıncı, iltihaplanma, kilo artışı, diyabet ve karaciğer yağlanması – hepsi yüksek kalp krizi ve felç riskiyle bağlantılıdır” diyor Dr. Hu.