1) Artificial Intelligence (AI) is the ability of a digital computer or computer-controlled robot to perform tasks commonly associated with intelligent beings.
2) The term is frequently applied to the project of developing systems endowed with the intellectual processes characteristic of humans, such as the ability to reason, discover meaning, generalize, or learn from past experience.
3) Since the development of the digital computer in the 1940s, it has been demonstrated that computers can be programmed to perform very complex tasks, such as discovering proofs for mathematical theorems or playing chess, with great proficiency.
4) Still, although there are continuing advances in computer-processing speed and memory capacity, there are as yet no programs that can match human flexibility over wider domains or in tasks requiring much everyday knowledge.
5) On the other hand, some extraordinary programs have attained performance levels beyond those of human experts and professionals engaged in certain specific tasks.
6) AI, in this limited sense, is used efficiently and found in applications as diverse as medical diagnosis, computer search engines, and voice or handwriting recognition.
ÇEVİRİ:
1) Yapay Zekâ (YZ) dijital bir bilgisayarın ya da bilgisayar kontrollü bir robotun genellikle zeki yaratıklarla ilişkilendirilen görevleri yerine getirebilme yeteneğidir.
2) Bu terim sıklıkla akıl yürütme, anlamı keşfetme, genelleme yapma veya geçmiş tecrübelerden öğrenme yeteneği gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemleri geliştirme projesi için kullanılır.
3) 1940’larda dijital bilgisayarın gelişiminden bu yana, bilgisayarların matematiksel teoremleri ispatlamak veya satranç oynamak gibi çok karmaşık görevleri büyük bir yeterlilikle yerine getirebilmeye programlanabileceği gösterilmiştir.
4) Yine de, bilgisayar işleme hızında ve bellek kapasitesinde devam eden ilerlemeler olsa da, daha geniş alanlarda veya çok fazla günlük bilgi gerektiren görevlerde insan esnekliğini karşılayabilecek hiçbir program henüz yoktur.
5) Öte yandan, bazı sıra dışı programlar belirli görevlerle uğraşan uzman ve profesyonel insanların performans seviyelerinin üstüne çıkmıştır.
6) Yapay Zekâ bu sınırlı anlamıyla verimli bir şekilde kullanılmakta ve tıbbi tanı, bilgisayar arama motorları ve ses veya elyazısı tanımı gibi çok çeşitli uygulamalarda bulunur.